Gombaölő szerek
AktyShield

Felszívódó gombaölő szer szőlőben peronoszpóra ellen

A mankoceb hatóanyag kivonásával nagy űr keletkezett a szőlő növényvédelmének korai szakaszában. A fakadástól a virágzásig terjedő időszak peronoszpóra elleni, rézmentes védelmére a Kwizda egy új készítményt emelt be a portfóliójába, a kálium foszfonát hatóanyagú AktyShieldet. A kálium foszfonát rendkívül gyorsan szívódik fel és szállítódik a növényben, folyamatos belső védelmet nyújtva a peronoszpórával szemben az intenzíven növekvő növényi részekben is. A belső védekező mechanizmusának erősítésével a növény fokozott ellenállóképességre tesz szert, így jobban reagál a kórokozó támadására.
Szőlőben a kezeléseket a fertőzésveszélyes időszakban előrejelzésre alapozottan, a tünetek megjelenése előtt kell elkezdeni. Az AktyShield dózisa 1–4 l/ha, permetlé mennyisége 200–1000 l/ha, ami rugalmas felhasználást tesz lehetővé. A kálim foszfonát védő hatása akkor érvényesül megfelelően, ha „feltöltjük” vele a növényt. Ez azt jelenti, hogy 5 leveles állapottól kezdve legalább négy alkalommal, blokkszerűen használjuk, maximum a virágzás végéig, átlagosan 2 l/ha dózissal. Az első permetezésnél (kisebb lombfalnál) elég lehet a 2 liter, míg a következőknél emeljük a dózist 2,5–3 literre hektáronként!. Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is. (Az AktyShieldet a folpet hatóanyagú Dionys 80 WG-vel együtt, preventíven alkalmazva még hatékonyabb, ugyanakkor költségkímélő peronoszpóra elleni kombinációt tudunk összeállítani.)

Hatásmód

A kálium-foszfonát egy növényi védekezőképességet stimuláló (immunizáló), valamint közvetlen fungicid hatással is rendelkező, felszívódó hatóanyag. (FRAC kód: P07)

Összetevők

  • 726 g/l Kálium foszfonát

Formuláció

  • folyékony vízoldható koncentrátum  (SL)

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • Felszívódó

Kiszerelés

  • 5 literes kanna

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Szőlő Peronoszpóra 1-4 l/ha 14 nap 5. levél - Fogyasztásra érettség 15 - 89

Keverhetőség

Keverhetősége jó, a legtöbb növényvédő szerrel és lombtrágyával keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt mindig végezzen keverési próbát!

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Nem jelöléskötelesKapcsolódó technológiák

Szőlő