Fekete ebszőlő

Fekete ebszőlő

A Burgonyafélék családjának Solanum nemzetségébe tartozó fekete ebszőlő, vagy másik nevén fekete csucsor (Solanum nigrum) a Kárpát-medencében őshonos, mérgező növény. Az Ujvárosi-féle életformarendszer szerint nyár elején csírázó, ősszel magot érlelő (T4) egyéves gyom, amelyet ha nem is a legfontosabb fajok között tartunk számon, mégis bizonyos adottságú területeken és egyes növénykultúrákban lehet uralkodó, és nehezen leküzdhető gyom. Érdekesség, hogy a fekete csucsor a nemzetközi szakirodalomban nemcsak gyom minőségében szerepel, hanem leginkább a szennyezett területek megtisztításában kiemelkedő, kadmium-felhalmozó (hyperaccumulator) tulajdonsága miatt.

Alaktana

A fekete csucsor jellegzetessége, hogy a növény minden fejlettségi állapotában bizonyos növényi részek kékes-lilás árnyalatúak. A csíranövényen a sziklevél alatti szár, akárcsak a sziklevél fonákja, majd később a gyökérnyaki rész, a szár, illetve a lomblevelek fonákján a főér szintén lilás színű.

A sziklevél széles lándzsás, vagy csúcsán hegyes, ovális alakú. A csíranövény gazdagon mirigyszőrös, molyhos tapintású. A szórt állású lomblevelek igen alakgazdagok. Szára erősen fásodó, szegletes, gazdagon pelyhes, és igen gyakran elágazik a gyökérnyak felett. A növény virágjai élénk, fehér színükkel kiemelkednek a sötétzöld lomblevelek között. Az élénk aranysárga portokok feltűnően kiállnak a virágból. Júniustól az első fagyok beálltáig virágzik. A virágok a növény hajtásain forgóba rendeződve, csoportosan virítanak. Termése néhány mm átmérőjű, fekete bogyó. A magok évtizedeken át megőrzik életképességüket.

Előfordulása

A fekete ebszőlő nitrogénjelző növény, más talajparaméterekre ugyanakkor nem érzékeny; meleg- és napfényigényes növény. Az egész országban elterjedt, de gazdasági kárt leginkább csak a nitrogénben feldúsult talajú termőhelyeken, főként rossz gyomelnyomó kapáskultúrákban okoz. Ezen túl a fejlődéstörténeti rendszertan szerint közeli rokonságban van a burgonyával, így ez utóbbi kultúrában a herbicidekkel történő irtása szinte lehetetlen, itt alakul ki a legnagyobb gazdasági probléma. Nem véletlen, hogy a burgonyatáblák uralkodó gyomfaja sok helyütt a fekete csucsor. Más, kertészeti növénykultúrában, ültetvényekben is gyomosít, de mindenütt a talaj gazdag nitrogén tartalmának mentén.

Az országos szántóföldi gyomfelvételezések szerint a fekete csucsor egyelőre ugyan nem tartozik a legfontosabb fajok közé, de borítása növekedő, különösen a kukorica nyáreleji és nyárvégi gyomflórájának összehasonlításában.

Kártétel, védekezés:

Rosszul regenerálódó növény, így a magérlelést megakadályozó tarlóhántás hasznos védekezés ellene. Bár gyökere nem mélyre hatoló, de erősen elágazó, víz- és tápanyag-felvételben jelentős konkurenciát okoz. A növény a betakarítást akadályozhatja, sőt egyes összetevői miatt a silózásnál szintén gondot okozhat.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Szőlő