Vadriasztó szerek
Forester EW
bio
Erdészeti és csemetekertekben, gyümölcsösökben valamint szántóföldi kultúrákban nagy károkat okozó őz és szarvas távoltartására alkalmazható készítmény.

Szántóföldi kultúrákban (kukorica, repce, napraforgó, szója) az őszi és a tavaszi vadrágás megelőzése céljából a készítményt 15 l/ha-os dózisban juttassuk ki 200–300 l vízmennyiséggel, 3–4 lombleveles állapot és a virágzás kezdete előtt. A készítmény 7–14 naponta és legfeljebb 4 alkalommal juttatható ki! A készítménnyel végzett szegélykezelések (minimum 20 m szélességben) nagy táblák esetében gazdaságos megoldás lehet a nagyvadak rágási kárának csökkentésére. A 15 l/ha-os dózist ebben az esetben területegységre kell visszaszámolni.

Erdészetben, lomblevelű és tűlevelű kultúrákban a terméket eredeti formában, hígítás nélkül alkalmazzuk. A fiatal telepítéseknél a precíz kijuttatás biztosítja a zavartalan növekedést a fa biológiai értékének megőrzése mellett. A készítményt a védendő területre egyenletes cseppmérettel kell kijuttatni a kijuttatási időszakban. Az alkalmazott dózis (10–20 liter/ha) a kultúrától és a növény fejlődési stádiumától függ (pl. rügyes vessző, vagy leveles hajtás). A két kijuttatási időszakban általában 1–1 kezelés javasolt. A készítményt higítás nélkül a védendő területre (a kultúrák fenológiai fázisához igazodva) kell permetezni. A hatástartam biztosításához a permetlének be kell száradnia, ezért a kezelés elsősorban száraz időben javasolt. A munka végeztével alaposan mossuk ki a permetezőgépet! További részletes információ az engedélyokiratban.

Hatásmód

Az állati zsiradékon alapuló készítményt a természetben történt megfigyelések alapján fejlesztették, melynek használatával megvédhetőek a különböző erdészeti és gyümölcskultúrák a nagyvadak rágásától. A készítmény az állatok számára kellemetlen szagával váltja ki a riasztó hatást. A védendő terület kezelése után a hatástartam biztosítása érdekében a permetlének be kell száradnia, ezért száraz időben végezzük el a kezelést. Ködös, esős időben nem szabad a kezelést elvégezni, mivel a növényt védő, megszáradt permetréteg kialakulására ilyenkor nincs esély.

Összetevők

  • 64 g/l állati zsiradék

Formuláció

  • olajemulzió vizes fázisban (EW)

Forg. kategória

  • III.

Hatásmód

  • Kontakt

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Erdészet (örökzöld és lombhullató) Őz, Szarvas 2 10 - 20 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Gyümölcsösök (almatermésűek, csonthéjasok és bogyósok) Őz, Szarvas 2 15 - 20 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Szőlő Őz, Szarvas 2 10 - 15 l/ha nk.* Rövid hajtás - Virágzás - az első pártasapkák elválnak a magháztól 14 - 60
Napraforgó Őz, Szarvas 4 15 l/ha nk.* 4 leveles állapot - Virágzás kezdete 14 - 63
Kukorica Őz, Szarvas 4 15 l/ha nk.* 4 leveles állapot - Virágzás kezdete 14 - 63
Szója Őz, Szarvas 4 15 l/ha nk.* Levélfejlődés - Virágzás kezdete 14 - 63
Repce Őz, Szarvas 4 15 l/ha nk.* 4 leveles állapot - Virágzás kezdete 14 - 63
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

Figyelem! A Forester® EW más növényvédő szerekkel nem keverhető, csak önmagában juttatható ki. A kezelés előtt egy héttel, és a kezelés után egy héten át más növényvédő szer alkalmazása sem javasolt, az esetleges hatáscsökkenés miatt. Meleg napokon csak a reggeli és az esti órákban juttatható ki. Fagypont alatti hőmérsékleten nem alkalmazható.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Igen

Tárolhatóság

2 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Nem jelölésköteles


Kapcsolódó technológiák

Erdészet (örökzöld és lombhullató)
Gyümölcsösök (almatermésűek, csonthéjasok és bogyósok)
Szőlő
Napraforgó
Kukorica
Szója
Repce