Gólyaorr-félék

Gólyaorr-félék

Alaktana

A gólyaorrfélék (Geranium spp.) sziklevele általában vese alakú. Lomblevelei szórt állásúak, tagoltak, általában mirigyszőrök borítják. Virágjuk lehet fehér, de rózsaszínű, lilás is. Termésük hosszú, gólyaorr alakú, ötkamrájú toktermés. Mindegyik kamrában egy-egy mag található. Ha a termés megérik, akkor szétpattan, az anyanövénytől messzire lövellve a magokat. A magok több évig csíraképesek.

A leggyakoribb gólyaorr-fajok elkülönítése a levelek és a virágok alapján biztonságosan elvégezhető. Amennyiben a növény levele keskeny szeletekre szeldelt, továbbá a csészelevél 1-3 mm hosszú, és szálkás csúcsa van, úgy a sallangos gólyaorr (Geranium dissectum) tenyészik. Ha a növény levele 3-as karéjú hasábokra osztott, emellett a csészelevél szálkás csúcsa csak legföljebb 1 mm, továbbá a szirom 5-7 mm hosszú, csúcsa nem kicsípett, tövénél többé-kevésbé kopasz, akkor a kereklevelű gólyaorr (Geranium rotundifolium) határozható meg. A harmadik faj az apró gólyaorr (Geranium pusillum), amelynek levele szintén 3-as karéjú hasábokra osztott, és a csészelevél szálkása csúcsa ugyancsak legföljebb 1 mm hosszú, de a szirom csak 2-4 mm hosszú, kicsípett csúcsú, tövénél sűrűn pillás szélű.

Előfordulása

A gólyaorrfélék családjába (Geraniaceae) tartozó gyomosító növények eredendően a száraz gyomtársulások növényei, melegkedvelő fajok. Bármilyen talajban jól érzik magukat, de előnyben részesítik a tápanyagokban gazdag talajokat. A meszet tűrik, de a vízzel átitatott talajokat nem. Szántóföldjeinken egynyári növényként viselkednek, eredeti élőhelyükön lehetnek évelők is. A gólyaorr-félék szántóföldön kevésbé gyakori gyomok, de gyümölcs- és szőlőültetvényekben rendre megjelennek.

Kártétel, védekezés:

A gólyorrfélék nem jelentős mezőgazdasági gyomok. Sem a szántóföldeken, sem az ültetvényeken nem jellemző az agresszív terjedésük, kártételük. A gyomirtási gyakorlatban felhasznált készítmények megfelelő védelmet adnak a Geranium fajok ellen is. A gyümölcs- és szőlőültetvényekben a soralja kezelésekor a kultúrnövények általános érzékenysége miatt célszerű lehet cseppnehezítő adalék alkalmazása, amivel lényegesen csökkenthető a lombkorona alsó részére, vagy a lelógó hajtásokra óhatatlanul feljutó, fitotoxikus tüneteket okozó hatóanyagmennyiség.

Kapcsolódó képek

s

Kapcsolódó technológiák

Szőlő