Madárkeserűfű

Madárkeserűfű

A keserűfűfélék családjába (Polygonaceae) sorolt madárkeserűfű (Polygonum avicalare), vagy másik nevén a porcsin keserűfű közepes jelentőségű, egyéves, magról szaporodó, igen formagazdag gyom. Az egész országban elterjedt, meglehetősen közönséges, és leginkább a kalászosokban gyomosít, de kukoricatáblán is képes akár szőnyegszerű borítást adni ez a szívós gyomnövény.

Alaktan

A madárkeserűfű (Polygonum aviculare) sziklevelei karcsúak, egyenletesen keskenyek, a levelek vége tompa. A sziklevél alatti rész vöröses színű. A lomblevelek változatosak. Általában kicsik, ellipszis-lándzsás alakúak, a pálhalevelek összenövésével pálhakürtő képződik, ami később, érés idején széthasad. Szára gazdagon elágazó, többnyire heverő, de gabonában felálló is lehet. A levélhónaljakban 2-3, rózsaszínű, vagy fehér kicsi virág található. Júniustól novemberig virágzik. Vastag, kemény maghéjú termése három élű makkocska.

Előfordulásuk

A madárkeserűfű magjainak élettartama a talajban több évtized. A kora tavasszal, hidegben csírázó magvakból gyakorlatilag mindenütt kifejlődhet a növény, hiszen talaj iránt nagyon igénytelen, és a taposást is jól tűri. Az Ujvárosi-féle életformarendszer szerint T4-es gyom. Az őszi búza nyáreleji gyomnövényzetének 15. legfontosabb gyomnövénye 3,6 ezrelékes borítással. A tarlókon a borítása kétszeres mértékű: 7,2 ezrelék, így a gabonatarlókon is az első húsz legfontosabb gyom közé sorolható.
Nem csak az őszi búza táblákon, hanem tavaszi gabonában, illetve kapás kultúrákban is előfordul, és természetesen az utak mentén, ruderáliákban úgyszintén. Az ülepedett, vagy taposott talajú helyeken dominálhat.

Kártétel, védekezés:

A madárkeserűfű fontossága a talajművelési rendszerek változásával növekszik. A forgatás nélküli talajművelés kedvez az elszaporodásának. A preemergens védekezések kevéssé eredményesek, hiszen a felhasználható hatóanyagok közül leginkább csak a flumioxazin pusztítja a Polygonum fajokat. Az állománykezelések során a növények hormonrendszerére ható hatóanyagok közül főleg a diklórprop-P és a klopiralid hatásos. További lehetőséget kínálnak a posztemergens kezelésekre a tribenuron-metil hatóanyag nagyobb dózisa, a fluroxipir, a mezotrion, és az izoxaflutol.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Őszi búza