Orvosi székfű

Orvosi székfű

A kamilla értékes gyógynövényünk, ami virágzatáért termesztésben is áll, és persze a vadon termő egyedek virágait is gyűjtik. A szántóföldi növénytermesztésben ugyanakkor gyakori, irtandó gyom. Az orvosi székfű (Matricaria chamomilla) a fészekvirágzatúak népes családjának (Asteraceae) T2-es életformájú növénye.

 Alaktana

Az orvosi székfű nyél nélküli sziklevelei keskeny tojásdad alakúak, csúcsuk felé hegyesedők. Lomblevelei két-háromszor szárnyasan szeldeltek, szagtalanok. A levélszeletek lehetnek fogasak, és nem egymással szemközt állnak. Felálló szára elágazó. A növény kopasz. A virágzat jellegzetesen kellemes kamilla illatú. A vacok a jóval gyakoribb ebszékfűvel ellentétben belül üres. A nyelves virág fehér, a csöves virág sárga, és 5-cimpájú.

Előfordulása

Az országos szántóföldi gyomfelvételezések adatai alapján megállapítható, hogy az orvosi székfű borítása, fontossága az elmúlt évtizedekben egyre inkább csökkent, a búza nyáreleji gyomösszetételének sorrendben a 36. legnagyobb borítással (0,1012%) bíró faja. Főként a kiritkult őszi gabonában található meg, emellett cukorrépában, burgonyában és pillangósokban is felütheti a fejét. Természetesen taposott gyomtársulásokban, legelőkön, utak mentén is viríthat. A sekélyen csírázó kamilla már ősszel kel, és tőlevélrózsa fejlettségben telel át. Kora tavasszal is csírázhat.

A talajjal szemben alapvetően igénytelen növény az orvosi székfű, mégis leginkább mésztelen talajú szántókon gyakori. Szikes pusztákon, így tehát az Alföldön nagy hatóanyag-tartalmú törpe változata (var. salina) tömeges. Sótűrő. A Dunántúlon is megjelenik, főleg a csapadékosabb vidékek savanyú talaján.

Kártétel, védekezés:

A székfűvek a gabona termésmennyiségét nagymértékben csökkentik, emellett a betakarítást is közepes mértékben zavarhatják. Versengenek a búzával és a repcével, magjaik megfertőzhetik a gabonamintákat. Ültetvényekben hosszú virágzási idejükkel vonzzák a beporzókat, közben szárítják a talaj felső rétegét. A székfű-félék ellen a növényvédő szerek széles skálája áll rendelkezésre, de elhúzódó csírázásuk miatt többszöri kezelésre lehet szükség.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Őszi búza