Pipacs

Pipacs

A laikusok számára is jól ismert pipacs (Papaver rhoeas)a mákfélék családjába (Papaveraceae) tartozó, fénykedvelő, talajok iránt igényes növény. Meglehetősen formagazdag, de mindig sűrűn szőrös, és tejnedvet tartalmazó gyakori gyom, ami széles körben elterjedt Magyarországon, ám elsősorban az őszi vetésű kultúrákban okoz kárt.

Alaktana

A pipacs sziklevele kicsi, keskeny, lándzsa alakú. Lomblevelei különböző alakúak, egyszer, vagy kettősen szárnyaltak, tőrózsát képeznek. A szár alig elágazó, többnyire elálló szőrökkel fedett, rajta kevés levél található. A szár végén egyedül csüngenek a bólogató virágrügyek. A lapos bibekorong rendszerint 10-karéjú. A gyorsan lehulló szirom lángvörös, néha a körmén sötét foltú. A porzószál végig fonalas, pirosas, a portok kékes. A kopasz, belül osztott toktermésben akár több tízezer mag érik.

Előfordulása

A jelentős magprodukció, és a magok talajban hosszú ideig megnyilvánuló életképessége tulajdonképpen perzisztens magkészletet jelent. A gyom a talajjal szemben nagyon igényes, termőhelye a friss, tápanyagban gazdag, vízzel jól ellátott meszes vályog- vagy agyagos talajok. Az ősszel csírázó, nyáron magot érlelő, tehát az Újvárosi-féle életformarendszer szerint T2-es gyom az őszi és tavaszi gabonafélék, illetve az őszi káposztarepce vetésekben gyakori. Borítása az elmúlt évtizedekben folyamatosan növekedett. Az ötödik országos szántóföldi gyomfelvételezések adatai alapján a sekélyen csírázó pipacs az őszi búza nyáreleji gyomösszetételének fontos, 8. helyen álló gyomnövénye, közel 1 %-os borítással.

Kártétel, védekezés:

A búzában a T2-es életformájú, tehát ősszel és tavasszal egyaránt csírázó nyáreleji egyéves gyomok képesek a legnagyobb terméscsökkenést okozni. A pipacs egymaga ugyan csak kisebb mértékű terméscsökkenést tud okozni, de messziről jelzi, hogy a táblán milyen minőségű a gyomirtás.

Ha a pipacs által kedvelt, vízzel jól ellátott terület mélyfekvésű, akkor kora tavasszal sokszor nem tudunk a nedves talajállapot miatt gyomirtást végezni, így csúszik a kijuttatási idő, ez pedig meghiúsítja a sikerességet. Érdemes ezért az őszi kezelés lehetőségét is megfontolni.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Őszi búza
Repce