Tyúkhúr

Tyúkhúr

A szegfűfélék családjába (Caryophyllaceae) tartozó tyúkhúr (Stellaria media) egyéves, elfekvő szárú növény, amely az egymásba gabalyodó száraival gyakorlatilag szőnyegszerűen betakarja a talajt. Több alfaja ismert, melyeket leginkább a porzók számával lehet elkülöníteni.

Alaktana

Sziklevele nyeles, keskeny-lándzsás alakú, hegyes, ép szélű, szőrtelen, a középér jól kivehető. Az alsó lomblevelek hosszú nyelűek, a felsőkkel együtt tojásdadok, szintén hegyesek, párosan átellenes állásúak. Heverő, dúsan ágas szárú, az alsóbb csomókon legyökerező növény. Apró, csillag alakú virágjának szirma fehér, majdnem tövig 2-szeletű, a levelek pálhátlanok. A virágtakaró kétkörös. Tavasztól őszig virágzik, de enyhe teleken akár folyamatosan. A magok a talajban hosszú ideig, akár évtizedekig is életképesek maradnak.

Előfordulása

Az országos szántóföldi gyomfelvételezések adatai szerint a tyúkhúr évtizedek óta meghatározó fontosságú gyom a búza nyáreleji gyomösszetételében, mintegy fél százalékos borítási értékkel. Őszi kalászosokban kiemelkedő jelentőségű gyom, de az őszi káposztarepcében is gyakori. Emellett szőlő- és gyümölcsültetvényeken, kertekben, egyéb gyomtársulásokban is rendszeres előfordulású.

Csírázása már 2 °C-on beindul, de az optimális hőmérséklet 15 °C körül van. Életformájából eredően (T1) nyár végén, ősszel kezd csírázni, de még tavasszal is folytatódhat a csírázása. Az ősszel csírázó egyedek tavaszra már képesek magot hozni. A tyúkhúr kedveli a jó levegő- és vízháztartású, semlegeshez közeli kémhatású, nitrogénben gazdag talajokat.

Kártétel, védekezés:

A repce-búza vetésváltás növeli a tyúkhúr elszaporodásának és kártételének lehetőségét. A tyúkhúrral erősen fertőzött búzavetésben érdemes még ősszel elvégezni a gyomirtást, hiszen tavaszra már akár magot is érlelhet, illetve a tél folyamán szőnyegszerűen szétterjedhet a gyom.

A repce -főleg a lombzáródás után- jó gyomelnyomó. Amennyiben a tyúkhúr, vagy más hasonló, kisebb termetű T1-es és T2-es életformájú növények csak ritkán fordulnak elő, akkor a célzott vegyszeres gyomirtás elkerülhető. A tyúkhúr tömeges megjelenése esetén, különösen, ha a repce gyengén fejlődött, akkor viszont mindenképpen védekezni kell. A kezelésre mind preemergens, mind posztemergens lehetőségek is adottak. A tyúkhúr elsősorban fiziológiai, másodsorban alkati okokból jól tolerálja a szintetikus auxinokat.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Őszi búza