Vetési hérics

Vetési hérics

A boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó nyári, vagy másik nevén vetési hérics (Adonis aestivalis) nem veszélyes gyomnövény. A kevés magot érlelő, közepes termetű, egyéves növény tipikus T2-es életformájú gabonagyom.

Alaktana

Sziklevelei jellegzetesen nagyok, hosszúkás lándzsásak. Az alsó lomblevelei nyelesek, a felsők ülők, ám mind többszörösen szeldeltek, a levélkék nem nagyok, de hegyesek. A sűrűn barázdált, egyszerű vagy ágas szára virágban végződik. A csésze lapos és kopasz. A virág 6-8 sziromlevele cinóberpiros. A sziromlevelek belső alapjánál általában egy sötét folt látható. Porzói sötét ibolyaszínűek. Virágzása május-június hónapokra tehető. A növényenkénti magszám csak 100 körüli.

Előfordulása

A nyári hérics Európában, Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában elterjedt növény, ami nem ritka Magyarország területén sem, de a mezőgazdaságilag művelt területeken megritkult. Mivel mészkedvelő növény, ezért a savanyú talajú nyugat-dunántúli és a nyírségi területeken nem fordul elő. Másutt inkább a vályog- és agyagtalajok növénye.

A szántók közül elsősorban a kalászosokban és a tarlókon fordul elő, illetve a táblák szélén virít.

Kártétel, védekezés:

Mint szántóföldi gyomnövény nem okoz jelentős károkat. Jóllehet a gabonákhoz alkalmazkodott növény, mégis megfelelő sűrűségű kultúrában nem vagy csak kevés magot érlel. Nagyobb tömegben ősszel csírázik. Mérgező növény, lovak számára is toxikus.

A gyomirtó szerekre érzékeny, a jól kezelt gabona táblákon gyakorlatilag nem fellelhető, leginkább a mezsgyét díszíti.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Őszi búza
Repce