Csillagpázsit

Csillagpázsit

Alaktana

A csillagpázsit (Cynodon dactylon) mélyre hatoló gyökérrendszerrel rendelkezik. Hosszan, erőteljesen kúszó, tarackos növény. A talaj felszínén kúszva minden szárcsomónál gyökeret ereszt, így sűrű gyepet képes alkotni. A leveles hajtások elheverők, leginkább csak a virágzata emelkedik fel, mintegy 20-30 cm magasra. A lándzsa alakú levéllemezek szürkészöldek, a levélnyelvecske szőrgyűrűs. A sziklevél összehajtott, kopasz. Levélhüvelye rövid hengeres, levélfülecskéje nincs. Laza virágzata ujjas kalász, tehát a füzérek látszólag egy pontból ágaznak el. Az ibolyásvörös, 2 mm hosszú füzérkék 1-2 virágúak, a füzértengely egyik oldalán egyenként állók. A pelyva csónak alakú. Júliustól októberig virágzik, szélbeporzású.
Bár hasonlít a pirók ujjasmuharra, de az nem tarackos, továbbá füzérei nem egy pontból, hanem egymás alól ágazódnak el a virágzati tengelyen.

Előfordulása

A csillagpázsit melegkedvelő növény, napos, száraz kitettségű területeken, laza talajok legelő- és gyomtársulásaiban gyakori, de a szántóföldeken és a gyümölcsösökben is rendre megjelenik. Gyakran uralkodó gyom. A taposást és a szárazságot is igen jól tűri. Elsősorban vegetatív úton, tarackokkal szaporodik, másodsorban magról. Magja csak 2 évig csírázóképes.

Az országos szántóföldi gyomfelvételezés eredményei alapján megállapítható a csillagpázsit jelentőségének növekedése, gyakoribbá válása minden vizsgált növénykultúrában. Mindez könnyen magyarázható egyrészt melegedő éghajlatunkkal, és ennek folyományaként kialakuló egyre hosszabb száraz periódusokkal, mely a csillagpázsit számára versenyelőnyt ad más gyomokkal szemben. A kukorica állományokban nyár elején és nyár végén is megtalálható, közepes gyakoriságú faj. Őszi búza nyáreleji gyomnövényzetének összetételében kisebb jelentőségű, de egyértelműen egyre gyakoribb gyomnövény.

Kártétel, védekezés:

Erőteljesen növekvő gyökérzetével könnyen kiszorítja a versenytárs növényeket. A talaj felső 60 cm-es rétegét könnyen ki tudja szárítani, és uralkodóvá válik. Sikeres vegetatív terjedési stratégiája nyomán a mechanikai talajművelések nem csökkentik egyedszámát.
A csillagpázsit mint egyszikű növény érzékeny a graminicidekre. A magról kelő egyedek legeredményesebben és legkisebb dózisban gyökérváltáskor pusztíthatók. Az évelő, idősebb  egyedek is érzékenyek a szelektív egyszikűirtó készítményekre, de ekkor csak nagyobb dózis lehet hatásos. A permetlevet finom cseppképzéssel kell kijuttatni.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Napraforgó