Olaszperje

Olaszperje

A pázsitfüvek (Poaceae) családjába tartozó olaszperje (Lolium multiflorum) gyorsan fejlődő, jól sarjadzó, értékes takarmánynövény, de a mezőgazdasági kultúrákban gyomként is megjelenik. A kizárólag maggal szaporodó, főleg gabonában előforduló olaszperjének, ahogy számos más egyszikű gyomnövénynek is, több tényező miatt jelentősen nőtt a fertőzöttsége az elmúlt évtizedekben. A termesztés-technológia egyes elemeinek és az éghajlatnak a változásai az egyszikűek látványos térnyerését eredményezik napjainkban.

Alaktana

A csíranövény legfiatalabb levele felcsavarodott, felső oldala érdes, alsó oldala fényes. A nyelvecske átlátszó, a fülecskék keskenyek és elállók. A levéllemez később csupasz, hegyes végű, az alsó oldala továbbra is fényes. A szár felálló, jól bokrosodik. A toklász többnyire szálkás (ellentétben az angolperjével). A pelyva legfeljebb akkora, mint a füzérke fele. A füzér tengelye érdes.

Előfordulása

Az ötödik szántóföldi gyomfelvételezés adatai alapján az olaszperje a búza nyáreleji gyomnövényzetében ugyan nem gyakori gyom, hiszen a fontossági sorrendben csak a 114., azonban az elmúlt évtizedekben folyamatos a gyarapodása. A borítási értéke egyelőre csupán 0,01 %-os.

Alapvetően nehezen viseli a meleget és a szárazságot, inkább az üde, mérsékelten meleg területeket kedveli. Kemény teleken kifagy. Leginkább a vályogos, agyagos, nem savanyú talajokon tenyészik, nitrogénkedvelő. A kalászos gabonákon kívül repcében, cukorrépában gyakoribb.

Kártétel, védekezés:

Az éghajlati viszonyok változása, és leginkább az enyhe telek kedveznek az olaszperje terjedésének. Az egyszikűek elszaporodásában más tényezők is szerepet játszanak, így a nem kellően tisztított vetőmag, vagy az aratások közötti nem elég alapos kombájntisztítás. Az olaszperje elleni védelemben ugyanígy fontos, hogy a kezelés történjen meg a bokrosodásig, hiszen a készítmények döntő többsége a fejlettebb gyomok ellen már nem kielégítő hatású. A védekezés helyes időzítéséhez persze az időben történő felismerés elengedhetetlen. Ha az egyszikűek fertőzése látványossá válik, akkor már biztosan elkéstünk a védekezéssel.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Őszi búza