Gombaölő szerek
Linkit
Hatékony védelem a feketerothadás ellen.

Spiroxamin és difenokonazol hatóanyagot tartalmazó, kombinált gombaölő szer szőlőben feketerothadás, lisztharmat és pszeudopezikulás orbánc ellen. Megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva kell kipermetezni a szőlőben, fertőzési nyomástól függően 0,3 liter / 10 000 m2 LFF (lombfal felület), de maximum 0,5 l/ha dózisban, 200–1000 l permetlé felhasználásával. Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is. Borszőlőben a 3. levél kiterülésétől (BBCH13) a fürtzáródás kezdetéig (BBCH77), csemegeszőlőben a 3. levél kiterülésétől (BBCH13) a virágzás végéig (BBCH69) alkalmazható, legfeljebb két alkalommal. A két permetezés között minimum 10 napnak el kell telnie. Méhekre kifejezetten veszélyes! A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzó kultúrában nem alkalmazható! Virágzó gyomnövények vagy mézharmat jelenléte esetén, vagy abban az esetben, ha a házi méhek a kezelendő területet bármely okból látogatják, nem alkalmazható!

Hatásmód

Felszívódó (szisztemikus) gombaölő szer, melynek két hatóanyaga a kórokozó gombák szterolbioszintézisének gátlásával fejtik ki a hatását, ezáltal belülről védi a szőlőt. A két hatóanyag két különböző ponton támadja a gombák sejtmembránjait. A spiroxamin (FRAC-kód: 5) a reduktáz és izomeráz enzim blokkolásával preventív, erős kuratív és eradikatív hatással rendelkezik. A difenokonazol (FRAC-kód: 3) könnyen felszívódik a levelekben, és gyorsan eljut a növény minden részébe. Hatását azzal fejti ki, hogy a demetiláz enzim blokkolásával gátolja a gombafonalak fejlődését. A csoportok között nem áll fenn keresztrezisztencia.

Összetevők

  • 400 g/l spiroxamin
  • 50 g/l difenokonazol

Formuláció

  • emulzióképző koncentrátum (EC)

Forg. kategória

  • I.

Hatásmód

  • Felszívódó

Kiszerelés

  • 1 l-es flakon

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Szőlő (borszőlő) Feketerothadás, Szőlőlisztharmat, Orbánc 2 0,3-0,5 l/ha 35 nap Bogyófejlődés - Gyümölcskötődés kezdete - Fürtzáródás kezdete 70 - 77
Szőlő (csemegeszőlő) Feketerothadás, Szőlőlisztharmat, Orbánc 2 0,3-0,5 l/ha 35 nap 3. levél - Virágzat 13 - 59

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát. Hatását jól kiegészíti lisztharmat ellen a tankkombinációban alkalmazott, kontakt elemi kén készítmény, a Cosavet DF Edge.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

2 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Kifejezetten veszélyes

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyesKapcsolódó technológiák

Szőlő